Muzeul „Casa Cuza Vodă” din Galați

Divertisment

Muzeul „Casa Cuza Vodă” din Galați, unul dintre monumentele istorice ale acestui oraș, se află pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 80 și este secție a Muzeului Județean de Istorie Galați.

Înființat în anul 1995, muzeul este adăpostit de clădirea monument istoric, construită în primele decenii ale secolului al XIX-lea, care a aparținut familiei Cuza. Aici a locuit primul domnitor al Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza, în perioada când era judecător și pârcălab al județului Covurlui (1844-1859).

În perioada 1909-1913, în Casa „Cuza Vodă” au avut loc manifestări la care au participat personalități marcante ale culturii românești. În timp, destinația imobilului a fost succesiv modificată (locuință, hotel, atelier de lemnărie), iar starea sa s-a deteriorat astfel că, pentru a-i reda strălucirea din timpul domnitorului, în anul 1937, a luat ființă Asociația ”Cuza Vodă”.

Aceasta a cumpărat casa în anul 1938, în urma fondurilor strânse prin subscripție publică, donații și contribuția autorităților locale și centrale, iar la 24 ianuarie 1939, casa în care a locuit Alexandru Cuza Vodă a fost inaugurată ca muzeu, pe baza bunurilor culturale donate de învățătorii Paul și Ecaterina Pașa. 

Între anii 1950-1956 a funcționat ca muzeu mixt, adăpostind și colecțiile Muzeului de Artă și ale Muzeului de Științele Naturii, iar între anii 1994-1995, expoziția permanentă a fost reorganizată pe baza a două criterii: relevarea personalității Alexandru Ioan Cuza și prezentarea orașului Galați în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și primele decenii ale secolului al XX-lea, din punct de vedere cultural, economic și comercial.

Din 24 ianuarie 1995, muzeul a funcționat sub numele „Casa Cuza Vodă”, iar din 20 mai 2004, după amenajarea unei clădirii-anexă, s-a deschis o expoziție permanentă de numismatică, medalistică, filatelie. 

În prezent muzeul cuprinde două clădiri: una mare principală, cu etaj, și anexa în care există o expoziția numismatică și filatelică.

Clădirea principală cuprinde expoziția permanentă dedicată domnitorului, reconstituind ambientului gălățean de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Este formată dintr-un hol mare, cu două încăperi dispuse în dreapta și în stânga, iar în partea centrală de o scară ce duce la încăperile de la etaj. 

Aici pot fi văzute, pe lângă piesele de mobilier din cele mai reprezentative stiluri, precum garnitura în stil Ludovic al XVI-lea, dăruită de Cuza colaboratorului său Anghel Duca, biblioteca dăruită de Carol I lui Mihail Kogălniceanu, gheridonul ministrului Gheorghe Lecca, sau statuetele din bisquit de Sevres (comanda specială a Comisiei Europene a Dunării).

Tot aici regăsim și multe obiecte personale ce au aparținut lui Mihail Kogălniceanu, care a fost primul prim-ministru al României și cel mai bun consilier al lui Cuza. 

Una dintre sălile de la parter este dedicată progreselor științei și tehnicii din aceeași perioadă printre care: un automobil al firmei „De Dion-Bouton”, model franțuzesc, construit în 1898, echipat cu motor cu ardere internă, aparatură foto provenind de la atelierul de fotografi gălățeni, Makșay, mașini de scris, cutia muzicală elvețiană MIRA, un război de țesut, un patefon Master’s Voice, un aparat de radio Philips. 

Sala de la etaj este dedicată activității și personalității domnitorului Cuza, familiei și a colaboratorilor săi. Aici sunt expuse piese de artă decorativă, veșminte și accesorii, ce au aparținut domnitorului și soției sale, documente referitoare la politica reformatoare a lui Al. I. Cuza, medalii, arme de foc, exponate din fondul muzeistic Urechia și Pașa. 

De asemenea, regăsim arborele genealogic al domnitorului, de unde vizitatorii pot afla rădăcinile istorice ale familiei acestuia, care merg până domnitorul Ștefan cel Mare.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns