Nu departe de Pădurea Gârboavele, la câțiva kilometri de municipiul Galați, se află herghelia de la Tulucești, unde sunt adăpostiți aproape 40 de cai din rasa Ghidran și cam tot atâția ponei, aflați în grija filialei gălățene a Romsilva.
Directorul hergheliei de la Tulucești, medicul veterinar Daniel Bălănică, povestește că la început au fost aproape 200 de cai din rasa Ghidran, dar în ultimii ani, cei mai mulți au fost mutați la herghelia de la Cislău, județul Buzău, pe considerente, în opinia lui, cel puțin obscure.
”Caii cu care s-a înființat herghelia de aici au fost aduși de la Rădăuți, în anul 1998. Din 2011 încoace, mulți au fost mutați la Buzău pe motiv că nu s-au adaptat bine condițiilor de climă din zona noastră. Or, Ghidranul este o rasă creată în Câmpia Panonică, în secolul al XIX-lea, în condiții de climă aproape identice cu cele de aici, de la noi.
Am și avut patru iepe pe care le-am pregătit vreme de șase luni, până la punctul la care puteau intra în herghelia națională. La finele perioadei de antrenament, au fost mutate la Cislău, au trecut testele acolo și au fost acceptate în Herghelia Națională. Deși se născuseră, crescuseră și fuseseră antrenate la noi, acum sunt îngrijite acolo’, a spus Bălănică.
Purtătorul de cuvânt al Romsilva Galați, Gheorghe Luca, a precizat, însă, că mutarea cailor s-a făcut exclusiv pe considerente de rasă, în zonă rămânând doar ghidranul de Tulucești, care a suferit modificări în caracteristicile specifice rasei.
”Romsilva a convocat o comisie mixtă de specialiști care a constatat că ghidranul de la Tulucești se adaptează condițiilor de stepă, dar că un număr însemnat de cai nu mai îndeplinesc caracteristicile specifice rasei. Și dacă nu sunt suficienți care să treacă acele teste de galop, sărituri și tracțiune ușoară și să aibă caracteristicile anatomo-morfologice specifice, atunci se decide relocarea cailor. Noi avem aici, din câte am înțeles eu, un fel de Ghidran de Tulucești, care rămâne mai mic decât ar trebui. Cailor care au fost mutați le este mai bine acolo’, a declarat Gheorghe Luca.
Herghelia funcționează pe un teren de 540 de hectare și are 19 angajați.
La intrarea în herghelie, în primele grajduri stau iepele, unele deja pregătite pentru ședințe de hipism, după care urmează armăsarii puternici și iuți, care dau valoare rasei ghidran și care se antrenează în manejuri.
„Cu cai din ăștia au făcut românii al Doilea Război Mondial”, ne spune unul dintre angajații hergheliei.
Cheltuielile lunare cu întreținerea unui cal se ridică la circa 900 de lei pe lună.
*Poneii din hergheliile Romsilva, adunați la Tulucești
Poneii din hergheliile pe care le administrează Romsilva au fost adunați într-un singur centru—Herghelia de la Tulcești—unde să poată fi triați și pregătiți pentru agrement sau vânzare.
Potrivit lui Gheorghe Luca vor fi în total 43 de ponei, dintre care 11 au fost deja aduși. Poneii provin de la Mangalia, Râmnicelu, Slatina și Suceava. ”Vreme de o lună de la sosire, poneii vor fi în carantină, adică vor sta și vor fi hrăniți separat față de efectivele de cai de la Tulucești.
Apoi, se va întruni o comisie mixtă, din care vor face parte și medici veterinari dar și alți reprezentanți ai Romsilva de la București. Se va hotărî care dintre ponei vor fi folosiți pentru agrement și care ar putea fi scoși la vânzare’, a declarat Luca.
*Cursuri de echitație la prețuri mici
Daniel Bălănică spune că odată cu vremea caldă încep și cursurile de echitație, cu doar 40 de lei ora, dar că se simte lipsa unui manej acoperit.
”Organizăm și acum, când e mai cald afară, cursuri de echitație, la 40 de lei ora. Dar am vrea să putem face aici o amenajare corespunzătoare, cu măcar un manej acoperit, în care să se poată face echitație și iarna.
Dacă s-ar crea o bază mare, cu transport asigurat pentru cei care vor la Gârboavele, la Muzeul Satului și la herghelie, ne-am dezvolta mult mai bine’, a afirmat Bălănică.
Vizitarea hergheliei costă cinci lei pentru adulți și trei lei pentru copii, pentru grupuri mai mici de cinci persoane și patru lei pentru adulți și 2,5 lei pentru copii, la grupuri mai mari. Plimbarea cu trăsura cu doi cai-30 de minute-, costă 30 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii, în timp ce plimbarea cu trăsura trasă de ponei este doar 20 de lei pentru adulți și zece lei pentru copii.
O plimbare pe cal ajunge la 20 de lei pentru adulți și doar opt lei pentru copii, tot pentru jumătate de oră.
Cei care doresc să își cumpere un cal sau un ponei, îl pot lua și la licitațiile organizate de herghelia din Tulucești.
Nu trebuie să-l ia acasă, ci îl pot lăsa în grajdurile hergheliei, în regim de pensiune și în grija oamenilor care știu cum să-l ocrotească. Tariful pensiunii este cuprins între 20 și 30 de lei pe zi.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.