Primul muzeu de artă contemporană românească din țara noastră, Muzeul de Artă Vizuală din Galați, a fost conceput să prezinte cele mai noi tendințe ale artei plastice.
Inaugurat în anul 1967, muzeul deține în patrimoniu creații de artă românească din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și din secolul XX ale unor artiști precum Teodor Aman, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza. De asemenea, cuprinde creații ale unor reprezentanți ai avangardei românești printre care Victor Brauner, M.H. Maxy, Mattis-Teutsch, Marcel Iancu, Irina Codreanu sau Milița Petrașcu, precum și lucrări ale artiștilor care formează o punte de legătură între prima și a doua jumătate a secolului XX: Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Ion Țuculescu, Henri H. Catargi, Rudolf Schweitzer — Cumpăna, Camil Ressu.
Inițial, la înființarea sa în 1956, cuprindea în jur de 150 de lucrări ale unor artiști din toate perioadele. Patrimoniul său s-a îmbogățit substanțial, astfel că la inaugurare, în anul 1967, cuprindea peste 850 de opere. Atunci a fost instalat în clădirea fostului Palat Episcopal, monument de arhitectură, și și-a schimbat și profilul, devenind muzeu de artă modernă și contemporană.
Mai târziu, în anului 1973 s-a intitulat Muzeul de Artă Contemporană, iar din 1991 și-a schimbat titulatura în Muzeul de Artă Vizuală. Din noiembrie 2013 acesta s-a mutat la parterul unui bloc de locuințe, pe strada Tecuci, la numărul 7, după ce clădirea Palatului Episcopal a fost retrocedată Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În prezent cele aproximativ 400 de lucrări expuse în spațiul muzeului reprezintă doar o selecție dintr-un vast patrimoniu completat adesea cu un patrimoniu virtual, din atelierele artiștilor contemporani, cultivați cu consecvență în cele aproape cinci decenii de existență ale acestui lăcaș de cultură.
Cea mai însemnată parte a colecțiilor muzeului o constituie operele realizate după anul 1967, fiind reprezentate creații ale unor personalități de renume ale picturii și sculpturii contemporane românești precum: Horia Bernea, Ion Sălișteanu, Ion Alin Gheorghiu, Marin Gherasim, Teodor Moraru, Octav Grigorescu, Ștefan Câlția, Ion Irimescu, Vida Geza, George Apostu, Ovidiu Maitec, Napoleon Tiron. Lucrările acestora au o valoare recunoscută atât pe plan național, cât și internațional.
Colecțiile de pictură și sculptură sunt completate cu bogate colecții de lucrări de grafică și artă decorativă ale unor artiști precum: Wanda Mihuleac, Marcel Chirnoagă, Mircea Dumitrescu, Dan Erceanu, Mimi Podeanu, Cela Neamțu, Riti și Peter Iacobi, Costel Badea, Radu Tănăsescu.
Cu o structură extrem de dinamică, muzeul organizează o serie de expoziții, micro-expoziții, manifestări cu publicul (concerte, dezbateri, expuneri pe teme de artă, lecții de istoria artei, proiecții de filme), simpozioane, tabere de creație și alte programe menite a promova cele mai semnificative orientări din arta contemporană românească în țară și peste hotare.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.