Prima recoltare de plasmă umană destinată pacienţilor cu COVID-19 a fost realizată la Centrul de Transfuzii

Social

Reprezentanţii Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Galaţi au realizat, marţi, prima recoltare de plasmă umană de la două persoane, soţ şi soţie, vindecate de COVID-19, plasma imună urmând să fie administrată pacienţilor infectaţi cu acest virus aflaţi în stare gravă.

Plasmafereza a fost făcută la Centrul de Transfuzii cu ajutorul unui aparat modern, în valoare de 40.000 euro, donat Consiliului Judeţean Galaţi de o companie din domeniul farmaceutic. Aparatul a fost donat cu toate kit-urile necesare, iar prin intermediul lui pacienţii cu forme severe ale noului coronavirus vor putea fi trataţi cu plasmă hiperimună luată de la pacienţi vindecaţi, pentru a dezvolta imunitate.

Cei doi soţi, George şi Monica Stoica, care au donat în premieră plasmă, au făcut un apel către toţi cei vindecaţi de COVID-19 să vină la Centrul de Transfuzii şi să le urmeze exemplul.

“Avantajul nostru a fost că noi am fost mai puţin afectaţi. Ne-am făcut repede bine şi am sosit aici primii, după ce s-a instalat aparatul, pentru a dona plasmă. Procedura este foarte uşoară, nu a durut absolut deloc şi sentimentul de mândrie şi bucurie că putem ajuta este foarte mare. Am văzut anunţul pe Facebook, iar soţia chiar are grupa sanguină potrivită pentru acel pacient”, a declarat George Stoica.

Plasma recoltată de la cei doi va fi folosită în tratamentul pacienţilor aflaţi la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Galaţi, unde un bărbat de 45 ani este în stare critică.

“Plasma imună, îmbogăţită cu anticorpi, va fi administrată pacienţilor cu COVID-19. Încurajăm pe toţi cei care pot şi vor să o facă, indiferent de grupa de sânge, dar în special pe cei care au grupa de sânge A pozitiv întrucât un pacient de 45 de ani se află în stare critică şi are nevoie urgent de tratamentul cu plasmă imună. Vă puteţi adresa direct Centrului de Transfuzii Galaţi,” au anunţat, pe Facebook, medicii de la Spitalul Judeţean.

Până în prezent, în judeţul Galaţi sunt 200 de persoane care s-au vindecat de COVID-19, fiind potenţiali donatori de plasmă. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns