Balul Operei, regal vienez cu soprana Elena Moşuc

Divertisment

La final de an, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” a pregătit publicului său daruri muzicale inedite. Duminică, 22 decembrie, de la ora 19,00 va avea loc un eveniment de elită, Balul Operei – Regal vienez, cu participarea extraordinară a sopranei de renume internaţional, Elena Moşuc.

Soprana de naţionalitate româno-elveţiană, născută în România, la Iaşi, a studiat la Universitatea de Muzică „George Enescu” din oraşul natal. A câştigat mai multe concursuri internaţionale (cel mai important fiind ARD Wettbewerb concursul televiziunilor germane în 1990 care i-a deschis drumul unei carieri internaţionale) şi i s-au decernat multe distincţii şi premii prestigioase.

În 2005, Preşedintele României i-a acordat titlul de Ofiţer al Artelor, înalta recunoaştere a meritelor ei excepţionale. În 2009 a obţinut titlul de Doctor în muzică Summa cum laude la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi a fost desemnată şi Femeia Anului 2009. În 2010 devine cetăţean de onoare al oraşului său natal Iaşi şi în 2015 i se acordă OSCARUL românesc Marele Premiu al Operelor naţionale din România, încununând astfel cariera sa internaţională de excepţie. În 2019 a fost nominalizată de două ori la prestigiosul premiu Opus Klassik, prima ca cea mai bună soprană a anului şi a doua pentru albumul său CD Verdi Heroines (Solo Musica) şi a fost proclamată câştigătoarea renumitului Internaţional Opera Awards „Opera Star” OSCAR DELLA LIRICA pentru cea mai bună Soprană.

Elena Moşuc a fost foarte ataşată de Opera din Zurich, unde şi-a demonstrat talentul şi dăruirea pentru scenă în diverse roluri, majoritatea interpretate pe tot mapamondul precum Regina Nopţii (interpretat de 250 de ori), Konstanze, Donna Anna, Zerbinetta, Lucia, Linda di Chamounix, Elvira, Gilda, Violetta, Mimi, Musetta, Micaela, Medora (Il Corsaro), Maria Stuarda, Nedda, Alice Ford, Lucrezia Borgia, Norma, Anna Bolena, Desdemona, Leonora (Il Trovatore), Lakme, Giselda ş.a. A fost invitată să cânte atât în întreaga Europă, pe cele mai faimoase scene internaţionale (la Teatrul Scala din Milano, Viena, Opera Covent Garden din Londra, Teatrele Bastille, Opera Comique, Palais Garnier şi Champs-Elysees din Paris, Roma, Torino, Veneţia, Palermo, Munchen, Berlin, Hamburg, Bucureşti, Barcelona, Bilbao, Tel Aviv etc.) şi în festivaluri de renume (Salzburg, Arena din Verona, Savonlinna în Finlanda, Torre del Lago Italia), cât şi în SUA (la Metropolitan Opera New York si Dallas), la Muscat, în Japonia, China, Taiwan şi Coreea.

A lucrat cu mari dirijori precum Sir Colin Davis, Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Nello Santi, Bruno Campanella, Maurizio Arena, Carlo Franci, Lorin Maazel, Gustavo Dudamel, Philipp Jordan, Evelino Pido, Jordi BernĂ cer, Valery Gergiev etc. şi cu regizori de marca: Franco Zeffirelli, Liliana Cavani, Ruth Berghaus, Sven-Eric Bechtolf, Stefan Herheim, Mario Martone, Gilbert Deflo, Renata Scotto, David McVicar, Lorenzo Mariani, Graham Vick, Davide Livermore, Martin Kusej etc. Este recunoscută ca una dintre cele mai versatile şi expresive soprane ale epocii moderne.

Garanţia calităţii muzicale a acestui spectacol este dată de prezenţa la pupitrul dirijoral a maestrului Cristian Sandu, muzician format sub îndrumarea unor iluştri maeştri ai baghetei precum: Victor Dumănescu, Petre Sbârcea şi Leonid Korchmar.

Absolvirea cursurilor din cadrul Academiei Internaţionale de Dirijat din Sankt Petersburg i-a permis asistarea unor mari maeştri precum Valery Gergiev, Tugan Sokhiev, Gianandrea Noseda sau Yuri Temirkanov. A beneficiat şi de îndrumările dirijorului italian Nello Santi, prilej cu care l-a asistat pe acesta în producţiile unor teatre precum Scala din Milano, San Carlo din Napoli, La Fenice din Veneţia.

Cu un repertoriu ce îmbină în egală măsură titluri de operă cu muzica sacră, simfonică sau concertantă, dirijorul susţine o vizibilă activitate concertistică, atât pe scenele din România, cât şi pe scene din Italia, Rusia, Germania sau Japonia. În prezent, Cristian Sandu este dirijor colaborator al Operei Naţionale din Cluj-Napoca şi conferenţiar universitar doctor, postură din care conduce clasa de operă şi orchestra Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Programul concertului cuprinde, atât pagini celebre din repertoriul universal de operă şi operetă, cât şi lucrări specifice acestei perioade interpretate de soliştii Andreea Blidariu, Florentina Soare, Adrian Mărginean, Florin Bobei, Valentin Vasopol, Dominic Cristea, orchestra, corul şi baletul teatrului. Cu sprijinul sonsorilor SF TEX Galaţi, Dulce by Paule şi Cafe Anglais Galaţi, în pauză spectatorii vor socializa la un pahar de şampanie şi un dulce. Ţinuta este obligatorie.

Preţul biletului pentru acest spectacol este de 108 lei pentru locurile VIP şi 75,6 lei pentru restul locurilor. Biletele pot fi achiziţionate online pe www.blt.ro/balul-operei-galati sau de la casieria de bilete a Teatrului, după o rezervare prealabilă la numărul de telefon 0236.465.599.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns