Festivalul Naţional de Comedie reuneşte 250 de artişti din 10 teatre din România şi Republica Moldova

Divertisment

Un număr de 250 de artişti din zece teatre din România şi Republica Moldova vor participa, în perioada 4 – 13 octombrie, la Festivalul Naţional de Comedie, eveniment ajuns la cea de-a XXXI-a ediţie, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de organizatorul manifestării, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.

Cei 250 de artişti vor veni însoţiţi de 100 de tehnicieni şi vor prezenta, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, zece spectacole selectate, pentru al treilea an consecutiv, de criticul de teatru Doina Papp.

Spectacolele sunt „Salba dracului”, după Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija (Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi); „Romanţioşii”, de Edmond Rostand, regia Vlad Cristache (Teatrul „Alexandru Davila” Piteşti); „Ultima halt゠în paradis”, de Valentin Nicolau, regia Andrei Mihalache (Teatrul „Aureliu Manea” Turda); „Pisici” – un spectacol creat de trupa „Fără zahăr”, regia Bobo Burlăcianu (Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava); „Jake şi femeile lui”, de Neil Simon, regia Erwin Şimşensohn (Teatrul „Maria Filotti” Brăila); „Billy şchiopul”, de Martin McDonagh, regia Vlad Massaci (Teatrul de Stat Constanţa); „Prins în plasă”, de Ray Cooney, regia Cristian Ioan (Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov); „Doctor de femei”, de Georges Feydeau, regia Sandu Grecu (Teatrul Naţional „Satiricus” Chişinău – Republica Moldova); „Familia tot”, de Istvan Orkeny, regia Sânziana Stoican (Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad) şi „Nunta lui Krecinski”, de A.V. Suhovo-Kobîlin, regia Mihai Bendeac (Teatrul de Comedie Bucureşti).

„Festivalul Naţional de Comedie, de la an la an, are această provocare – de a aduce spectacole de comedie extrem de diverse şi extrem de moderne şi cred că şi anul acesta selecţia reflectă acest deziderat pe care noi ni l-am propus”, a declarat directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Florin Toma, în cadrul conferinţei de presă care precede deschiderea festivalului.

Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi revine, de anul acesta, la formula sa consacrată, aceea de festival-concurs, cu excepţia spectacolului „Nunta lui Krecinski”, pe care Teatrul de Comedie Bucureşti îl va prezenta în ultima seară, pe 13 octombrie, după festivitatea de decernare a premiilor, celelalte nouă spectacole din programul festivalului fiind în concurs.

„Regizorii care au lucrat spectacolele selectate la Festivalul Naţional de Comedie sunt de la regizori consacraţi, cum este Alexandru Dabija, la regizori dintr-o generaţie medie de vârstă, cum sunt Erwin Şimşensohn, Vlad Massaci. Sunt regizori tineri şi foarte tineri, cum sunt Sânziana Stoican şi Vlad Cristache. Sunt oameni specializaţi în spectacole de comedie, cum sunt Andrei Mihalache, Cristian Ioan, Sandu Grecu. E un soi de jucărie muzicală – este vorba de spectacolul ‘Pisici’ al Sucevei. Este şi un spectacol de comedie făcut de un actor care e şi un regizor foarte bun, Mihai Bendeac. Aceşti regizori sunt de diverse vârste, cu diverse tipuri de umor. Împreună, noi credem că aşază un program diversificat şi pe gustul cât mai multor categorii de public”, a declarat directorul artistic al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Radu Nichifor.

Juriul festivalului este format din actriţa Catrinel Dumitrescu de la Teatrul Nottara Bucureşti, actorul Nicu Mihoc, director artistic al Companiei „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu-Mureş şi prof.univ.dr. Mircea Morariu de la Universitatea din Oradea, critic de teatru.

Anul acesta, la festivalul vor fi acordate cinci premii: Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (masculin sau feminin); Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (masculin sau feminin); Premiul pentru cea mai bună regie; Premiul pentru cea mai bună scenografie; Marele Premiu – Premiul pentru cel mai bun spectacol.

Trofeele Festivalului sunt concepute de artistul plastic Daniel Divrician, scenograf al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, iar fiecare trofeu înfăţişează Arlechinul, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale artelor spectacolului.

Ca în fiecare an, Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi are şi o Secţiune Teoretică, care include ateliere de teatru, lansări de carte şi conferinţe de specialitate, ce vor fi susţinute de personalităţi din lumea teatrului românesc.

Tot în cadrul acestei ediţii, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” o omagiază pe actriţa Liliana Lupan, la împlinirea a peste 50 de ani de teatru.

Pe toată durata Festivalului, în foaierul Sălii Mari de spectacole vor funcţiona un stand de carte de teatru al Editurii „Nemira”, un stand de carte Galeria Teatrului Românesc al Fundaţiei „Camil Petrescu”, o expoziţie cu vânzare a produselor realizate în atelierul Fundaţiei „Inimă de Copil” şi expoziţia de artă vizuală „Expresii şi culoare”, organizată de Facultatea de Arte Galaţi – Secţia Arte Plastice, în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.

Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi este organizat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Galaţi, Consiliului Local al Municipiului Galaţi şi Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi s-a desfăşurat pentru prima dată în anul 1976, sub denumirea Colocviul despre Arta Comediei, teatrul gălăţean fiind primul din România care a organizat un astfel de festival. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns