Prima procedură de autohemoterapie majoră cu ozon în cazul unui pacient diagnosticat cu SARS-CoV-2, în Galați

Social

Activitatea face parte din proiectul pe care Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi l-a câștigat în cadrul Competiției Internaționale organizate de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF).

Proiectul se numește „Procédure alternative – thérapie par l’ozone par autohémothérapie majeure dans la lutte contre le COVID-19 (OZO-Co-VIE)” și a fost depus de un colectiv de cadre didactice, cercetători și specialiști de la Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor, Facultatea de Medicină și Farmacie, respectiv Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei”. Director de proiect este șef lucr. dr. ing. Cristian Dima, iar responsabil pentru partea medicală este asist. univ. Dr. Alexandru Nechifor.

Din echipă mai fac parte asist univ. dr. Corina Manole, șefa Secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, Dr. Anghel Mihaela, Dr. Orosanu Cristina medici specialist AȚI și Luminița Florea, asistent medical la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei”.

«Suntem mândri să discutăm astăzi despre un proiect al Universității „Dunărea de Jos” din Galați finanțat de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), în cadrul competiției internaționale de proiecte destinate acțiunilor de reducere a impactului pandemiei COVID-19. Țin să precizez că din aproape 2.000 de proiecte înscrise din 76 de țări au fost selectate doar 92. Dintre acestea România are 3, iar 2 sunt ale universității noastre”, a declarat prof. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

„Proiectul are ca scop utilizarea procedurii de autohemoterapie majoră în combaterea COVID-19 pentru pacienții din secția de terapie intensivă (ATI) și/sau pacienților contacți ai unor surse confirmate de COVID-19. Sunt prinse trei activități principale: achiziționarea generatorului de ozon și a componentelor necesare procedurii autohemoterapiei majore, instruirea personalului medical autorizat în
vederea aplicării procedurii de autohemoterapie majoră și aplicarea procedurii de autohemoterapie majoră pentru pacienții din secția de terapie intensivă (ATI) și/sau pacienților contacți ai unor surse confirmate de COVID-19”, a spus, la rândul său, șef lucr. Ing. Cristian Dima, managerul proiectului.

„Este un tratament complementar în care se introduce 95% oxigen și un procent mic, de 5% ozon, care are, însă, un rol extraordinar de bun. Procedura este una simplă. Se recoltează o cantitate mică de sânge, 150 de ml, se introduce procentul de oxigen și ozon și sângele astfel tratat ajunge înapoi în organism printr-un sistem de perfuzare. Ozonul medical crește producția de interferoni (apărarea principală a organismului împotriva virușilor), creează peroxizi de ozon care pot altera structurile învelișului viral necesare pentru atașarea la celulele gazdă și, de asemenea, îmbunătățeşte procesele imunitare, microcirculația și oxigenează celulele, ajutându-ne în lupta împotriva virusului COVID-19. Astfel de proceduri se mai realizează în China, Italia, Spania și evident România iar noi suntem într-un contact continuu cu specialiștii din țările menționate”, declară Asist. Univ. Dr. Alexandru Nechifor, coordonatorul pe parte medicală din proiect.

Despre AUF:

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională a instituțiilor francofone de învățământ superior și de cercetare, înființată în urmă cu 60 de ani. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societății. AUF reunește peste 1000 de instituții academice din 118 țări și operează în zece regiuni ale lumii, inclusiv în Europa Centrală și de Est.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns