O mare parte dintre cei peste 50.000 de brazi, care au împodobit în perioada sărbătorilor de iarnă locuinţele gălăţenilor, ajung în aceste zile la staţia de sortare a Serviciul Public Ecosal, unde sunt transformaţi în compost natural, îngrăşământ bio pentru spaţiile verzi din municipiul Galaţi.
„În luna ianuarie, ca în fiecare an după sărbătorile de iarnă, colectăm brazii. Aşadar, atât brazii naturali, cât şi cei artificiali la care aţi decis să renunţaţi, trebuie să îi depozitaţi lângă platformele special amenajate. După colectare, cele două tipuri de brazi, vor fi separate în staţia de sortare”, anunţă Serviciul Public Ecosal.
Acestei iniţiative i s-a alăturat şi primarul municipiul Galaţi, Ionuţ Pucheanu.
„În natură nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă. Este şi cazul brazilor de la sărbători, lăsaţi în punctele de colectare a gunoiului, pe care îi ducem la staţia de sortare pentru a fi transformaţi apoi în compost foarte bun pentru întreţinerea spaţiilor verzi”, a declarat, miercuri, edilul.
Potrivit reprezentanţilor Ecosal, brazii colectaţi din oraş ajung la staţia de compostare a municipiului Galaţi, sunt tocaţi într-un utilaj special, iar tocătura este distribuită în brazde. Periodic, aceste brazde sunt întoarse şi umectate, iar după trei – patru luni se transformă în compost. Acest compost este apoi utilizat la întreţinerea spaţiilor verzi din municipiu.
„Este un îngrăşământ natural, pe care îl comercializăm pentru spaţiile verzi din municipiul nostru şi nu numai. Anul acesta preţul este de 175 lei pentru o tonă de îngrăşământ”, a precizat Cerasela Ţocu, inginer la Ecosal.
Aproximativ 50.000 de brazi au ajuns, anul acesta, în casele oamenilor din Galaţi, iar cea mai mare parte a acestora va fi recuperată de lucrătorii de la salubritate şi transformată în îngrăşământ bio. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.