Începe Festivalul Internaţional „Leonard” – ediţia a XVI-a

Divertisment

Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi anunţă cel mai aşteptat eveniment al stagiunii 2019-2020: Festivalul Internaţional „Leonard”. Cea de-a XVI-a ediţie are loc în perioada 2 noiembrie – 8 decembrie a.c.

Evenimentul este organizat de către instituţia omonimă, cu sprijinul Primăriei Municipiului Galaţi şi în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos” şi Facultatea de Arte din Galaţi, dar şi cu Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” Galaţi. Festivalul aduce în atenţia publicului 11 spectacole, dintre care o premieră cu 2 reprezentaţii.

Spectacolele susţinute în cele cincisprezece ediţii ale Festivalului de până acum au adus pe scena Liricului colective artistice de prestigiu din ţară şi străinătate cum ar fi Teatrul Naţional de Opera „Oleg Danovski” Constanţa, Teatrul Naţional de Operetă şi Musical din Bucureşti, Teatrul „Constantin Tănase” din Bucureşti, Teatrul Academic de Operă şi Balet din Odessa, dar şi renuminiţi artişti din ţară şi străinătate, solişti de operă, de muzică uşoară, de jazz, actori, regizori, scenografi, dirijori şi coregrafi de marcă.

„Avem o a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional ‘Leonard’. Începem pe 2 noiembrie şi încheiem în 8 decembrie cu un festival foarte bogat. Probabil este printre puţinele dăţi când putem prezenta două premiere în acest festival: începem cu opereta Voievodul ţiganilor şi la o săptămână după aceasta, urmează premiera Poveste persană, un spectacol exclusiv de balet, ceea ce reprezintă o noutate după mult timp pentru Teatrul nostru. În ultimul timp, corpul nostru de balet s-a îmbogăţit cu nişte tineri talentaţi şi am făcut ceea ce trebuia să facem, poate, de mai multă vreme: un parteneriat cu Liceul de Arte ‘Dimitrie Cuclin’ Galaţi. Vom reuşi să scoatem un spectacol de balet produs numai de teatrul nostru, în colaborare cu liceul.

Inaugurarea Studioului de Operă ‘Leonard’ se face în colaborare cu Universitatea ‘Dunărea de Jos’ Galaţi şi îşi propune să promoveze tinerii studenţi sau absolvenţi ai Facultăţii de Arte. Producţiile artistice care vor fi în colaborare cu Teatrul Naţional de Operă şi Operetă ‘Nae Leonard’ vor avea loc chiar pe această scenă. Profităm de faptul că sunt colegii noştri şi colaboratorii noştri, dar şi de faptul că Adrian Mărginean – directorul artistic al Teatrului nostru, Eugen Dan Drăgoi – dirijor şi Adelina Diaconu – soprană se vor ocupa de acest proiect, fiind şi profesori la Universitatea ‘Dunărea de Jos’ Galaţi. Este o colaborare totală. Nu ne propunem neapărat să vindem bilete, dar ne propunem să oferim spectatorilor şi iubitorilor de teatru producţii pe care nu le putem pune în scenă aici, din considerente materiale sau de personal. Producţiile vor include participarea studenţilor de la Facultatea de Arte, alături de artiştii Teatrului, şi vor avea o frecvenţă aproximativ lunară”.

Teodor NIŢĂ,
Director General

Ediţia a XVI-a se va desfăşura în perioada 2 octombrie – 8 decembrie 2019 şi este dedicată tinerilor artişti români ce s-au afirmat în ultimul timp atât în ţară cât şi peste hotare. Un prilej de a aduce în faţa publicului gălăţean exemplul tinereţii şi al excelenţei în artă, valori cu care ne mândrim.

Octavian JIGHIRGIU, regizorul operetei în premieră Voievodul ţiganilor, declară: „Am ajuns aproape la final, mai sunt câteva repetiţii. Echipa este inimoasă, bine primenită şi întinerită. Sunt oameni care răspund cu profesionalism la provocările lansate de noi. Ne vom bucura de o poveste scrisă cu un rafinat simţ al dramaticului. Muzica acestei operete a presupus un efort susţinut din partea echipei teatrului şi un travaliu pe care l-au depăşit cu brio. Vă aşteptăm să vedeţi o poveste frumoasă, bine susţinută muzical şi actoriceşte, cu teme de meditaţie pentru acasă”.

Eugen Dan DRĂGOI, dirijorul operei în premieră „Voievodul ţiganilor”, ne-a vorbit îndeaproape de muzica lui Strauss-fiul: „Avem de-a face cu o muzică de operă şi o proză de operetă. Aceasta este o îmbinare interesantă, care face deliciul publicului, dar şi o provocare extraordinară pentru artiştii interpreţi. Suntem un teatru binecuvântat cu tineri de o mare valoare, care vor alcătui două distribuţii foarte echilibrate. Sunt roluri foarte dificile, greu de abordat chiar şi la vârste şi la experienţe muzicale intense. Am garanţia că acest spectacol va fi un real succes şi se va vinde singur, fiind jucat multă vreme cu casa închisă”.

Biletele pentru spectacolele din cadrul Festivalului Internaţional „Leonard” – ediţia a XVI-a au fost puse în vânzare pe www.blt.ro/spectacole-galati şi la casa de bilete a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi, de pe strada Mihai Bravu, nr. 50 (lângă Grădina Publică).

Programul casei de bilete este următorul:

Luni – închis

Marţi – Vineri
10:00 – 18:00

Sâmbătă – Duminică
16:00 – 20:00

Toate noutăţile despre Festival vor fi anunţate pe site-ul insituţiei organizatoare: www.naeleonard.ro, pe pagina de Facebook a acesteia, precum şi pe pagina de Instagram. Pentru a fi mai uşor de găsit, toate postările din Social Media legate de Festival vor fi însoţite de hashtag-urile #FIL16 şi #Leonard16.

Festivalul Internaţional „Leonard” a luat fiinţă în anul 2004 din dorinţa de a promova în lume personalitatea marelui tenor român Nae Leonard, născut la Galaţi dar şi de a crea o punte către lumea muzicală internaţională, aducând în oraşul nostru artişti şi colective din străinătate, pentru a demonstra că aici există o bogată tradiţie culturală şi un teatru cu un potenţial repertorial de un înalt nivel profesionist.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns