Investiţii de peste 1,2 milioane de euro la Secţia de imagistică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Galaţi

Economic

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sfântul Ioan” din Galaţi beneficiază de noi investiţii în valoare de peste 1,2 milioane euro, în cadrul Secţiei de imagistică amenajată de municipalitate, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

“Copiii merită tot ce e mai bun, mai ales când vorbim de sănătate. Spitalul pentru Copii din Galaţi are, de acum, o Secţie de imagistică modernă, dar şi două aparate Roentgen pentru radiografii şi radioscopii ce reduc iradierea la jumătate faţă de vechile aparate. În plus, spitalul a mai achiziţionat şi un aparat nou şi performant pentru RMN ce va ajuta cadrele medicale la stabilirea diagnosticului precis”, a spus Pucheanu.

Potrivit acestuia, este vorba despre un aparat RMN de 1,5 Tesla, în valoare de aproximativ 700.000 euro, care oferă facilităţi suplimentare pentru o diagnosticare exactă, fiind achiziţionat în urmă cu câteva luni de către unitatea medicală cu fonduri de la Banca Mondială, prin intermediul Ministerului Sănătăţii.  Aparatele Roentgen pentru radioscopie şi radiografie, unul fix şi altul mobil, au costat peste 420.000 euro, jumătate din fonduri fiind alocate de către primărie, iar jumătate de către unitatea medicală prin recuperarea unor sume în cadrul proiectului cu fonduri europene “Îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţele Constanţa, Vrancea, Buzău, Brăila şi Galaţi la servicii medicale de urgenţă”, din exerciţiul financiar 2014-2019.  Aparatul fix, de aproximativ 1,4 milioane lei, reduce iradierea pacienţilor cu 50% faţă de vechile aparate, este digital, ceea ce permite procesarea mai simplă şi mai rapidă, iar prin transferul imaginilor pe calculator se poate face analiza mult mai uşor. Aparatul mobil, în valoare de 530.000 lei, reduce, la fel, iradierea cu 50%, dispune de o tehnologie avansată şi are avantajul că poate fi transportat la patul pacienţilor intubaţi sau aflaţi în stare gravă.

Pentru amenajarea Secţiei de imagistică la standarde moderne, Primăria Galaţi a alocat peste 100.000 euro pentru realizarea instalaţiilor electrice şi a izolaţiei, compartimentare şi igienizare.  În medie, lunar, la Spitalul pentru Copii Galaţi se realizează 2.500 de radiografii şi peste 100 de rezonanţe.  În ultimul an, unitatea medicală a mai beneficiat de investiţii de peste 5,5 milioane lei, printre achiziţiile importante fiind un microscop operator de aproximativ 600.000 lei şi o trusă video-gastro, de aceeaşi valoare, banii provenind din bugetul de stat, bugetul local şi venituri proprii.

Primăria municipiului Galaţi mai are în plan alte două proiecte cu fonduri europene de aproximativ 5,5 milioane de euro, pentru modernizarea şi creşterea calităţii serviciilor medicale acordate micilor pacienţi ai spitalului. Unul dintre proiecte vizează ambulatoriul integrat, astfel încât, odată cu noile dotări, spitalul va deveni singura unitate medicală din regiune care va putea oferi servicii de diagnosticare şi tratament în oncologia pediatrică, iar celălalt proiect vizează modernizarea compartimentului de primiri urgenţe.

La Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Ioan” ajung, în medie, aproximativ 38.000 de copii anual, dintre care circa 13.000 sunt internaţi. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns